in

Življenje na Marsu? Smo korak bližje odgovorom!

Rover Curiosity je ugotovil, da so bili dokazi o preteklem življenju na Marsu morda izbrisani

Presenetljivo odkritje ne pomeni manjše verjetnosti, da bodo znanstveniki našli življenje na Rdečem planetu.

Dokazi o starodavnem življenju so bili morda odstranjeni z delov Marsa, je pokazala nova raziskava NASA-e.

Nasin rover Curiosity je zaznal presenetljivo odkritje med raziskovanjem z glino bogatih sedimentnih kamnin okoli mesta pristanka v kraterju Gale, ki je bilo nekoč jezero, nastalo pa naj bi ob naletu asteroida pred približno 3,6 milijardami let.

Glina je dober kažipot za dokaze o življenju, saj običajno nastane, ko se kamniti minerali izsušijo in zgnijejo ob stiku z vodo – ključno sestavino za življenje. Je tudi odličen material za shranjevanje mikrobnih fosilov.

Toda, ko je Curiosity iz madežev izsušenega jezerskega dna vzel dva vzorca starodavnege sedimentne kamnine, ki je vsebovala glino, so raziskovalci ugotovili, da glina vsebjue le polovico pričakovane količine glinenih mineralov. Namesto tega je ta vzorec vseboval večjo količino železovih oksidov, spojin, ki Marsu dajo zarjavel odtenek.

Raziskovalna skupina verjame, da je razlog za to geološko izginotje slanica: presežna voda, ki je uhajala v mineralno bogate glinene plasti in jih destabilizirala ter iz njih odplaknila in obrisala sledi tako geoloških kot morda celo bioloških ostankov.

“Včasih smo mislili, da so te plasti glinenih mineralov, ki so nastale na dnu jezera v kraterju Gale, ostale take kot so bile in ohranile trenutek, v katerem so nastale pred milijardami let,” je v izjavi za javnost dejanl vodilni avtor študije Tom Bristow. “Toda kasneje so slanice ponekod razgradile te glinene minerale – kar je v bistvu zabirsalo sledi.”

Rover je analizo zaključil z vrtanjem v plasti Marsovske kamnine, preden je za raziskavo vzorcev uporabil svoj instrument za kemijo in mineralogijo, znan kot CheMin.

Proces kemične preobrazbe v sedimentih se imenuje diageneza in bi lahko ustvaril novo življenje pod Marsom, čeprav je po navedbah avtorjev študije izbrisal nekatere dokaze o starem življenju na njegovi površini. Torej, čeprav so bili stari zapisi o življenju izbrisani na mestih kjer je nastala slanica, so kemične razmere, ki jih je prinesel dotok slane vode, morda omogočile, da je na njihovem mestu vzklilo novo življenje, so povedali znanstveniki.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Cepelin, luksus med oblaki

Koliko zaslužijo igralci golfa?