in

Teksas toži Meta (bivši Facebook) zaradi zlorabe tehnologije

Teksas toži Facebook zaradi prepoznavanja obraza

Teksaško državno tožilstvo je v ponedeljek tožilo Metin Facebook in trdilo, da je velikan družbenih medijev kršil državno zaščito zasebnosti s tehnologijo za prepoznavanje obrazov, ki je zbrala biometrične podatke milijonov Teksačanov brez njihove privolitve.

Tožba Facebooku očita, da je zajemal biometrične podatke iz fotografij in videoposnetkov, ki so jih uporabniki naložili brez privolitve, razkril podatke drugim in jih ni uničil v razumnem času.

“To je še en primer goljufivih poslovnih praks Big Tech in se mora ustaviti. Še naprej se bom boril za zasebnost in varnost Teksačanov,” je v izjavi dejal generalni državni tožilec Ken Paxton.

O tožbi je prvi poročal Wall Street Journal, ki je navedel osebo, ki je seznanjena z zadevo, da država zahteva več sto milijard dolarjev civilnih kazni.

Tiskovni predstavnik Mete je na vprašanje o tožbi dejal: “Te trditve so neutemeljene in se bomo odločno branili.”

Podjetje je v novembrski objavi na blogu dejalo, da zapira sistem za prepoznavanje obrazov in da bo izbrisalo več kot milijardo informacij ljudi. Navedla je zaskrbljenost glede uporabe tehnologije in negotovost glede pravil glede njene uporabe.

Prav tako se je strinjala, da bo leta 2020 plačala 650 milijonov dolarjev (573,47 milijona evrov) za poravnavo tožbe države Illinois, ki je obravnavala podobne pomisleke.

Nova tožba, ki je bila vložena na državnem sodišču v Marshallu v Teksasu, pravi, da ima 20,5 milijona Teksačanov račun na Facebooku.

“Obseg nepravilnega ravnanja Facebooka je osupljiv,” je zapisano v tožbi. “Facebook je večkrat brez privolitve ujel biometrične identifikatorje Teksačanov, ne stotine, tisoče ali milijone krat – ampak milijarde krat.”

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Arnold Schwarzenegger udeležen v prometni nesreči

Evropa brez Facebook-a in Instagram-a