in

Roboti na mejo namesto carinikov

ZDA testirajo “robotske pse” za patruljiranje na svoji meji z Mehiko – in skupine za državljanske pravice niso zadovoljne.

ZDA testirajo pse robote za patruljiranje na svoji meji z Mehiko, da bi povečali prisotnost carinske in mejne zaščite (CBP) na svoji južni meji.

Ta poteza je sprožila alarm med skupinami za državljanske pravice in nekaterimi ameriškimi politiki.

“Sramotno je, kako se obe stranki borita z zobmi in nohti, da bi branili svojo sposobnost črpanja neskončnega javnega denarja v militarizacijo,” je v odgovoru na novico na Twitterju dejala ameriška demokratska kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez.

Oboroženi roboti?

Pse robote izdeluje Ghost Robotics, varnostno tehnološko podjetje, ki sodeluje z ameriško vojsko.

Pred tem so imeli polemiko, ko se je Ghost Robotics združil s podjetjem Sword International, ki je specializirano za izdelovanje orožja. Podjetji sta tako robotu dodali puško s 30-kratnim optičnim zoomom, termalno kamero za ciljanje v temi in učinkovitim dosegom do 1200 m.

Roboti, ki so razporejeni ob meji, so (baje) neoboroženi.

V blogu ameriškega ministrstva za domovinsko varnost (DHS) piše, da bodo osebju CBP “roka pomoči (ali ‘šapa’)”.

“Južna meja je lahko negostoljuben kraj za človeka in zveri in prav zato se lahko tam izkaže stroj,” je dejala Brenda Long, programska vodja Direktorata za znanost in tehnologijo pri DHS.

Po besedah ​​Gavina Kenneallyja, glavnega produktnega direktorja pri Ghost Robotics, lahko roboti prečkajo “vse vrste naravnega terena, vključno s peskom, skalami in hribi, pa tudi okolja, ki jih je zgradil človek, kot so stopnice”.

Načrt je, da stroji patruljirajo na meji, snemajo video in medtem skenirajo okolico. To je povzročilo pomisleke glede zasebnosti glede nadzora tistih, ki živijo blizu meje brez njihove privolitve.

Fundacija Electronic Frontier Foundation je izrazila zaskrbljenost zaradi razvoja in opozorila na izkušnje iz preteklosti ko se tehnologije dajo organom pregona samo za posebne ali skrajne primere, potem pa se uporabljajo zunaj teh meja.

Policijska uprava v Honoluluju je lani investirala v pse robote, ki jih je izdelal Boston Dynamics in na ta račun poželi številne kritike, ko jih je policija uporabila za skeniranje oči brezdomcev. In v New Yorku je policija po javnem protestu prenehala uporabljati iste pse robote.

Težave z obravnavo prosilcev za azil na meji med ZDA in Mehiko

Dajanje več moči in tehnologije DHS je prav tako povzročilo zaskrbljenost v nekaterih četrtih. V zadnjih letih je bil oddelek pod drobnogledom zaradi ravnanja s prosilci za azil na meji.

Human Rights Watch je med letoma 2016 in 2021 odkril 160 notranjih poročil o neprimernem vedenju in zlorabah, vključno s fizično in spolno zlorabo prosilcev za azil s strani policistov v več komponentah DHS, zlasti uradnikov CBP in agentov mejne patrulje.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Evropa brez Facebook-a in Instagram-a

Elon Musk je sklenil 44 milijard dolarjev vreden prevzem Twitterja