in

Grčija preventivno postavila 40km dolg zid

Zaradi pričakovane poplave afganistanskih migrantov je Grčija na meji s Turčijo postavila 40km dolg zid.

Grčija je dokončala gradnjo 40 km dolgega jeklenega zidu in novega nadzornega sistema ob meji s Turčijo zaradi zaskrbljenosti o morebitnem porastu nezakonitih priseljencev, ki poskušajo priti v Evropo po talibanskem prevzemu oblasti Afganistanu.

“Naše meje ostajajo varne in nedotakljive. Novi mejni zid je dokončan in ga aktivno varujejo, “je novinarjem na novinarski konferenci med obiskom mesta v regiji Evros povedal grški minister za zaščito državljanov Michalis Chrisochoidis.

“Ne moremo pasivno čakati na vpliv afganistanske krize,” je dodal.

»Visokotehnološki, avtomatiziran sistem spremljanja je aktiven. Možni begunski tokovi iz Afganistana bodo ustavljeni. ”

Približno 12 km jeklene stene je že nekaj časa tam ob reki Evros, z zadnjo razširitvijo pa je stena zdaj dolga 40km in visoka 6 metrov.

Policist patruljira ob jekleni mejni steni pri reki Evros, pri vasi Poros, na grško-turški meji 21. maja 2021.

Grčija je v zadnjih mesecih začela krepiti obrambo svoje meje, oblasti na meji pa so bile opozorjene na možen nov val ilegalnih priseljencev, ki naj bi verjetno prišel iz Afganistana po velikem napredku talibanov ta mesec, kar je v Evropi sprožilo strah pred novo migracijsko krizo.

Nedavni dogodki in prevzem oblasti s strani talibanskih upornikov v vojni razdejani državi so spodbudili Evropsko unijo, da se upira morebitni ponovitvi begunske krize leta 2015, ko je skoraj 1 milijon ljudi, ki so zbežali z Bližnjega vzhoda in izven nje, pred potovanjem vstopilo v Grčijo sever do bogatejših držav.

Grčija vztraja, da ne bo dovolila ponovitve krize leta 2015. Obmejne sile opozarjajo, naj poskrbijo, da država ne bo spet postala evropska vrata.

Tudi sosednja Turčija je izrazila zaskrbljenost zaradi morebitnega vala nezakonitih priseljencev iz Afganistana.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v četrtek pozval države v Evropi, naj prevzamejo odgovornost za ljudi, ki bežijo pred talibanskimi silami, in opozoril, da Turčija ne bo postala “skladišče beguncev” v Evropi.

»Na to dejstvo moramo opozoriti naše evropske prijatelje: Evropa – ki privlači milijone ljudi – se ne more izogniti begunskemu problemu s strogim zapiranjem meja, da bi zaščitila varnost in dobro počutje svojih državljanov,” je dejal Erdogan.

“Turčija nima dolžnosti, odgovornosti ali obveznosti, da bi bila evropsko skladišče beguncev,” je dodal.

Zadnje vprašanje o priseljevanju, ki bo verjetno vplivalo na oba naroda, bo postalo “resen izziv za vse,” je Erdogan v petek v telefonskem pogovoru povedal grškemu premierju Kyriakosu Mitsotakisu. Erdogan je dejal, da je začel krepiti tudi svojo mejo z Iranom.

Grška vlada je prejšnji teden dejala, da ne bodo dovolili nezakonitim priseljencem, ki iščejo azil, vstop v Evropo in bodo begunce vrnili nazaj.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Super jahta na kolesih

Rokoborba z roboti?