in

Evropa brez Facebook-a in Instagram-a

Meta opozarja, da bi lahko zaprla Facebook v Evropi, a voditelji EU pravijo, da bi bilo življenje brez njega “zelo dobro”.

Facebook in Instagram morda ne bosta več na voljo po vsej Evropi, je sporočila matična družba Meta.

Problem se nanaša na evropske predpise o podatkih, ki Meti, nekdanji Facebook, preprečujejo prenos, shranjevanje in obdelavo podatkov Evropejcev na strežnikih s sedežem v ZDA.

Evropski voditelji pa so sprejeli Metino opozorilo.

“Potem ko so mi vdrli v račun, sem štiri leta živel brez Facebooka in Twitterja in življenje je bilo fantastično,” je novinarjem med srečanjem v Parizu v ponedeljek povedal novi nemški gospodarski minister Robert Habeck.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je v pogovoru s svojim nemškim kolegom dodal: “Lahko potrdim, da bi bilo življenje brez Facebooka zelo dobro in da bi brez Facebooka živeli zelo dobro”.

Kaj je rekla Meta?

Meta je prejšnji četrtek v letnem poročilu ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo, ki je finančna oblast v državi, opozorila, da če ne bo sprejet nov okvir in družba ne bo mogla več uporabljati sedanjega modela sporazumov, bo verjetno morala oditi s celine.

Meta je izjavila, da je obdelava uporabniških podatkov med državami ključnega pomena za ciljanje poslovanja in oglasov.

“​Če ne moremo prenašati podatkov med državami in regijami, v katerih delujemo, in med njimi, ali če nam je omejena izmenjava podatkov med našimi izdelki in storitvami, bi to lahko vplivalo na našo zmožnost zagotavljanja naših storitev, način, na katerega zagotavljamo naših storitev ali naše zmožnosti ciljanja oglasov,« je zapisano v izjavi.

Meta je pojasnila, da meni, da bo lahko sklenila nov dogovor letos, če pa ne, je izjavila: “Verjetno ne bomo mogli ponuditi številnih naših najpomembnejših izdelkov in storitev, vključno s Facebookom in Instagramom, v Evropi “.

Vendar je Meta v ponedeljek dejala, da ne namerava umakniti Facebooka in Instagrama iz Evrope.

“Nimamo popolnoma nobene želje in načrtov, da bi se umaknili iz Evrope, vendar je preprosta realnost, da se Meta in številna druga podjetja, organizacije in storitve zanašajo na prenos podatkov med EU in ZDA, da bi upravljali globalne storitve,” Tiskovni predstavnik Mete je v izjavi za Euronews Next povedal.

Tako kot druga podjetja je Meta dejala, da je sledila evropskim predpisom in se zanašala na standardne pogodbene klavzule in ustrezne zaščitne ukrepe za upravljanje globalne storitve.

“Podjetja v bistvu potrebujejo jasna globalna pravila za dolgoročno zaščito čezatlantskih podatkovnih tokov, in tako kot več kot 70 drugih podjetij v številnih panogah, pozorno spremljamo morebitni vpliv na naše evropske operacije, ko ta razvoj napreduje,” je dodal tiskovni predstavnik.

O čem je spor glede podatkov?
Meta je lahko prej kot pravno podlago za izvajanje čezatlantskih prenosov podatkov uporabljala okvir za prenos podatkov, imenovan Privacy Shield.

Toda julija 2020 je Evropsko sodišče razveljavilo pogodbo zaradi kršitev varstva podatkov. Najvišji pravni organ bloka je trdil, da standard ne ščiti ustrezno zasebnosti evropskih državljanov.

Posledično so bila ameriška podjetja omejena pri pošiljanju podatkov evropskih uporabnikov v ZDA in so se morala zanašati na SCC (standardne pogodbene klavzule).

EU in ZDA sta sporočili, da delata na novi ali posodobljeni različici pogodbe.

Kako se je odzvala Evropska komisija?
“Zagotavljanje nove ureditve za varne čezatlantske pretoke podatkov je prednostna naloga za nas in naše partnerje iz ZDA,” je po elektronski pošti za Euronews Next povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije.
Pogajanja so se v preteklih mesecih intenzivirala z razpravami na tehnični in politični ravni. To vključuje redne stike med komisarjem Reyndersom in njegovo kolegico, ameriško ministrico za trgovino Gino Raimondo, so dodali.

“Samo ureditev, ki je v celoti skladna z zahtevami sodišča EU, lahko zagotovi stabilnost in pravno varnost, ki jo pričakujejo zainteresirane strani na obeh straneh Atlantika.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Teksas toži Meta (bivši Facebook) zaradi zlorabe tehnologije

Roboti na mejo namesto carinikov