in

Bo jutri svet zajela solarna nevihta

“Kanjonu podobna” votlina v sončni atmosferi, znana kot koronalna luknja, bo jutri sprožila sončno nevihto proti našemu planetu.

Po mnenju strokovnjakov bi lahko sončni veter – neprekinjen tok nabitih delcev – izhajal iz luknje in se usmeril proti Zemlji z osupljivo hitrostjo do 1,8 milijona milj na uro.

Zaskrbljujoče je, da bi sončna nevihta lahko povzročila nihanja v električnem omrežju in orientacijske nepravilnosti za vesoljska plovila v obliki “povečanega upora” na nizkozemeljskih orbitalnih napravah.

Aurora borealis – znana tudi kot severni sij – je lahko vidna tudi na severu Združenega kraljestva.

Po poročanju Space Weather Live so luknjo zaznali v ponedeljek, 28. novembra, nastala nevihta pa bi lahko Zemljo dosegla 1. decembra.

Spaceweather.com je sončno nevihto ocenil z ‘G1’ (na lestvici od ena do pet), zato velja za dokaj majhno, čeprav lahko še vedno povzroči nihanja v električnem omrežju in težave za satelite.

“Plinast material teče iz kanjonu podobne luknje v sončni atmosferi,” piše.

Sončna nevihta, znana tudi kot geomagnetna nevihta, je motnja na Soncu.

Ko se sončna nevihta približa nam, lahko nekaj energije in majhnih delcev potuje po magnetnih silnicah na severnem in južnem polu v Zemljino atmosfero.

Tam delci medsebojno delujejo s plini v naši atmosferi, kar povzroči čudovite prikaze svetlobe na nebu, znane kot aurore.

Kisik oddaja zeleno in rdečo svetlobo, medtem ko dušik sveti modro in vijolično.

Na severu Zemlje je polarni sij uradno znan kot aurora borealis ali severni sij, medtem ko se na jugu dogodek imenuje aurora australis.

Meteorološki urad Združenega kraljestva je sporočil, da je bila aura ves ta teden koncentrirana okoli severnega tečaja.

“Še vedno obstaja majhna možnost za vidno polarni sij nad skrajnim severom Škotske, kjer je nebo jasno,” piše.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Artemis 1 prepotoval polovico poti do Lune

Kanye West pohvalil Hitlerja