in

Artemis 1 prepotoval polovico poti do Lune

Nasina misija na Luno je že v drugi polovici poleta.

Ko misija Artemis 1 doseže polovico poti, NASA-ini menedžerji dodajajo dodatne testne cilje za vesoljsko plovilo Orion, da se pripravijo na prvi let vozila s posadko.

Na sestanku 28. novembra so predstavniki agencije povedali, da so še naprej zadovoljni z delovanjem vesoljskega plovila Orion brez posadke, ko kroži okoli lune sredi 25,5-dnevne misije Artemis 1. Kontrolorji so se med misijo ukvarjali le z manjšimi težavami, od katerih nobena “ni pomembna”, je dejal Mike Sarafin, NASA-in vodja misije Artemis 1.

Zaradi te zmogljivosti NASA dodaja sedem novih ciljev za testiranje toplotnega okolja vesoljskega plovila in njegovega pogonskega sistema med misijo. “Poskušali bomo razširiti toplotno okolje,” je dejal direktor leta Rick LaBrode.

Orion običajno leti v orientaciji “rep proti soncu”, pri čemer je zadnji del vesoljskega plovila obrnjen proti soncu zaradi toplotne stabilnosti in proizvodnje energije, vendar lahko odstopa do 20 stopinj v naklonu in odklonu. “To, kar počnemo, je karakteriziranje vogalov škatle,” z novimi testnimi cilji, je dejal Sarafin, pa tudi z zahtevo, da se mora vesoljsko plovilo, če ni v tej orientaciji več kot tri ure, vrniti v njegovo redno orientacijo za 10 ur za “toplotno okrevanje” pred uporabo katerega koli potisnika.

“To je skladno s testnim letom. Želimo narediti razširitev misije in potrditi naše modele,« je dejal. “Na polovici te misije imamo priložnost, da stopimo nazaj in pogledamo, kakšne so naše marže in kje bi lahko bili malo pametnejši, da zmanjšamo tveganje in razumemo zmogljivost vesoljskega plovila za let s posadko že na naslednji misiji.”

Teh sedem novih ciljev je poleg 124, ki jih je imela Artemis 1 za testiranje učinkovitosti vesoljskega plovila Orion. Sarafin je dejal, da je 25 % teh ciljev zdaj dokončanih, polovica preostalih pa je v teku. Veliko preostalih ciljev je po njegovih besedah ​​povezanih z dogodki ob koncu misije, vključno s ponovnim vstopom in padanjem.

Inženirji so zaključili preiskavo ene težave, ki jo je imel Orion pri pomnilniku z naključnim dostopom v svojih sledilnikih zvezd. “V bistvu smo ugotovili, da strojna oprema deluje po pričakovanjih in da je to stranski produkt okolja letenja,” je dejal.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Donald Trump pravi, da bo leta 2024 znova kandidiral za predsednika

Bo jutri svet zajela solarna nevihta