in

Ameriška vojska povzročila potres stopje 3.9 po Rihterjevi lestvici

Med testiranjem nove ladje je ameriška mornarica povzročila močan potres.

Ameriška mornarica je sprožila mini potres ob obali Floride v okviru udarnih poskusov za svojo najnovejšo letalonosilko USS Gerald R. Ford. Ladjo so prizadele številne zamude in tehnične preglavice, menda pa so še vedno okvarjena štiri njena dvigala za orožje. Ameriška geološka služba je v petek poročala o tresenju velikosti 3,9, po drugem udarnem poskusu mornarice za USS Geralda R. Forda, vojaško ladjo v vrednosti 13 milijard dolarjev in najnovejšo letalonosilko. Eksplozija je bila detonirana približno 100 kilometrov od floridske plaže Flagler.

Šok poskusi so se začeli prejšnji mesec za preizkus bojne pripravljenosti ladje, prvi krog pa so 18. junija uporabil 40.000 kilogramov težki eksploziv. Ta “eksperimentalna eksplozija” je po navedbah USGS zabeležila tudi 3,9 stopnje, kar je enako majhnemu potresu. Mornarica je delila posnetke prve eksplozije.

Ladja, ki je bila naročena leta 2017 USS Gerald R. Ford je največja letalonosilka na svetu, prva v novem razredu ladij, ki naj bi nadomestila starajočo se floto letalonosilk razreda Nimitz. Kljub statusu ene najnaprednejših vojaških ladij v Washingtonu je ladja, ki je vredna več milijardna dolarjev – najdražja vojaška ladja doslej – v svoji kratki življenjski dobi doživela številne težave in zamude. Leta 2019, več kot dve leti po zagonu, devet ladijskih dvigal za orožje ni delovalo. Medtem, ko je prejšnje poročilo Pentagona ugotovilo, da so številni sistemi “slabi ali neznani.”

Kljub šokantnim preizkusom še vedno ostajajo okvarjena štiri dvigala orožja, čeprav je kontraadmiral James Downey, izvršni direktor mornarice za letalonosilke, zagotovil, da bodo vprašanja urejena do aprila. Ker dvigala od junija še vedno ne delujejo, je bil Ford prisiljen začeti preizkuse kot nedokončana ladja.

Tiskovni predstavnik mornarice je maja dejal, da bo treba dvigala certificirati po udarnih preskusih, vendar je kljub temu opozoril, da bodo “v ustreznem materialnem stanju, da bodo lahko varno izvedli popolne ladijske udarne preizkušnje”.

Poleg tehničnih težav in prekoračitve stroškov se je projekt soočil s kritikami okoljevarstvenikov, ki so trdili, da bi eksplozije ogrozile morsko življenje kljub zagotovilom mornarice, da bo učinek minimalen.

Medtem ko je vojska trdila, da se bodo testi izvajali “v ozkem časovnem načrtu, ki ustreza zahtevam za ublažitev okolja” – in je naložila tudi posebno skupino, da preuči potencialne učinke na morske prostoživeče živali, vendar nekateri aktivisti pravijo, da bi velikost eksplozij lahko škodovala številnim živalim in ekosistemom.

“Lastno modeliranje mornarice kaže, da naj bi nekatere manjše vrste morskih sesalcev umrle v 1-2 km od eksplozije in da bi nekateri morski sesalce utrpeli poškodbe, vključno z izgubo sluha, do 10 km od eksplozije. To daje občutek moči eksplozivov, o katerih govorimo, «je o 40.000-kilogramski bombi dejal predstavnik okoljevarstvene organizacije.

Med tem pa je vaje opisal kot “črno skrinjico” zaradi pomanjkanja informacij, ki jih je objavila mornarica, in trdil: “Ne vemo, kako vestno je bilo izbrano mesto eksplozije, in ne vemo, kako učinkovito je bilo spremljanje pred detonacijo, zato je težko verjeti v varnost morskega življenja.”

Po besedah ​​Toma Douglasa, direktorja okoljskih vplivov za udarne preizkuse, mornarica običajno porabi od tri do pet let, da se pripravi na takšne teste, in začela načrtovati USS Gerald R. Ford že leta 2016.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Nadzorovali vas bodo na vsakem koraku

Ali bo Jeff Bezos preživel polet v vesolje?