in

Ali veste koliko mehurčkov je v kozarcu piva?

Količina mehurčkov v pivu vpliva na njegov okus. Znanstveniki so ugotavljali optimalno količino mehurčkov v pivu. Ugotovili so, da je bolj šumeče pivo boljšega okusa.

Ko natočite kozarec piva, se na vrh dvignejo pene; ki se ustvari z spajanjem drobnih mehurčkov. Toda koliko mehurčkov se lahko pojavi v kozarcu piva?

Gérard Liger-Belair, profesor kemične fizike na Univerzi v Reimsu Champagne-Ardenne v Franciji, je že prej raziskoval to šumeče temo v Šampanjcu in izračunal, da se v enem kozarec ustvari približno milijon mehurčkov. Nedavno je Liger-Belair pokukal v globino pivskih kozarcev in ugotovil, da proizvedejo dvakrat več mehurčkov kot šampanjec – po novi študiji naj bi v pol literskem kozarcu počilo do 2 milijona mehurčkov.

Arheološki dokazi kažejo, da ljudje pivo pijo že najmanj 5000 let in morda celo 13 000 let, pravita Liger-Belair in soavtorica Clara Cilindre, izredna profesorica in raziskovalka v skupini za molekularno in atmosfersko spektroskopijo (GSMA) na univerzi v Reimsu. Pijača je “daleč najbolj priljubljena alkoholna pijača na svetu”, saj svetovna proizvodnja doseže skoraj 200 milijard litrov na leto, mehurčki in pena pa so pomemben del izkušenj s pivom, je Liger-Belair povedal v oddaji Live Science. To še posebej velja za lager, najbolj priljubljeno vrsto piva, je dejal Liger-Belair.

“Zdi se nam primerno, da povemo nekaj več o nastajanju mehurčkov, velikosti mehurčkov in končno o vprašanju skupnega števila mehurčkov, ki bi lahko nastali v kozarcu piva med celotnim naravnim postopkom razplinjevanja,” je dejal.

Pivo je običajno sestavljeno iz štirih sestavin – sladnih žitnih zrn, hmelja, kvasa in vode, ki nato fermentirajo. Ta postopek razgrajuje ogljikove hidrate za proizvodnjo alkohola, sladkorjev in ogljikovega dioksida (CO2). Ko pivo ustekleničimo ali konzerviramo, dodamo dodaten CO2, kar ustvarja pritisk v posodi. Ko odpremo steklenico piva zlomimo tesnilo s tem pa pijača, ki je prenasičena s CO2, začne le tega sproščati v obliki drobnih mehurčkov.

Za študijo so raziskovalci preučevali pivo, ki je imelo 5% alkohola, natakali so po 250 mililitrov piva pri temperaturi 6 stopinj Celzija v kozarce po 500 ml. Znanstveniki so ugotovili, da bodo na skupno število pivskih mehurčkov vplivali predvsem trije dejavniki: koncentracija raztopljenega CO2 v kozarcu, prostornina mehurčkov in točka, ko pivo postane tako izčrpano s CO2, da ne more več prihajati do nastanka mehurčkov.

Drobne napake v kozarcih za pivo pomagajo tudi, da se iz tekočine izločijo mehurčki CO2, so ugotovili avtorji študije. Raztopljeni CO2 bi se zbiral okoli vdolbin in razpok v steklu in tvoril tokove mehurčkov. Hitro fotografiranje je nato pokazalo, da se mehurčki z naraščanjem povečujejo in iz piva zajamejo še več CO2. V skladu s študijo naj bi kozarec piva te prostornine ustvaril med 200.000 in 2 milijona mehurčkov.

Vendar pa ta raziskava ni bila namenjena le štetju mehurčkov, so povedali znanstveniki. Ko se mehurčki v pijači pojavijo na jeziku pivca, okrepijo nežne okuse; s preučevanjem piva se lahko znanstveniki naučijo, kako se pijače obnašajo v različnih pogojih in kako to lahko vpliva na njihov okus.

Medtem ko je količina raztopljenega CO2 v pivu “ključni parameter” za razumevanje tega, ima tudi geometrija kozarcev, v katerih je pijača, pomembno vlogo, “tako da si lahko zlahka predstavljamo spreminjanje nekaterih parametrov piva in stekla za boljši splošni rezultat in boljšo čutno izkušnjo, “je dejal avtor študije.

“Verjamemo, da bi lahko pivski industriji koristilo več znanja o znanosti mehurčkov,” je dodal Liger-Belair.

Ugotovitve so bile objavljene na spletu 31. marca v reviji ACS Omega.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

S hipersoničnim letalom v vesolje?