Home » Aktualno » Vse za delo v gozdu

Vse za delo v gozdu

gozdarski program

Pri delu z lesom si pomagamo s številnimi napravami, ki razna opravila močno olajšamo. Ne moremo si predstavljati, da bi velike hlode prestavljali ročno, poleg dvigal in tovornih vozil pa pride v poštev tudi manjša oprema, recimo povezovalni trakovi in verige za vleko hlodov. Prav vsi ti elementi so nujni za varno, uspešno in učinkovito delo v gozdu.

Najbolj pridejo do izraza večje naprave, predvsem dvigala in vitli. Z pri teh pa je pomembno, da so združljivi s preostalo opremo. Gozdarske verige so sicer dokaj vsestransko uporabne in jih lahko uporabljamo v kombinaciji z različnimi napravami, a to še ni zagotovilo za odlično delovanje vseh komponent v sistemu. Največ pozornosti pa seveda posvečamo zmogljivosti oziroma nosilnosti naprav, saj mora biti oprema prilagojena zahtevam delovnega mesta. Pri tem je treba poznati svoje potrebe že pred izbiro opreme, saj se pogosto uporablja specializirana oprema, ki bo uporabna le v primeru, da ustreza specifikam projekta.

Poleg tega je treba redno skrbeti za odlično stanje opreme, tudi manjših pripomočkov. Povezovalni trakovi se lahko hitro poškodujejo, že majhne poškodbe pa lahko povzročijo veliko nevarnost. Enako velja za gozdarske verige, ki sicer veljajo za robustnejše. V vsakem primeru je treba opremo redno preverjati. Če so povezovalni trakovi in gozdarske verige redno v uporabi, je to še kako pomembno, a tudi če gre le za občasno uporabo, je treba opremo temeljito preveriti. Pogosto je takšen nadzor tudi predpisan in mora biti potrjen.

Na koncu pa za delo v gozdu naprave in druga oprema ne zadoščajo. Delo še vedno opravljajo ljudje, zato je treba poskrbeti za varnost pri delu, pa tudi za pravilno uporabo mehanizacije. Človeški faktor je še vedno znaten dejavnik tveganja pri delu v gozdu, tudi če so dvigala, vitli, gozdarske verige in povezovalni trakovi v najboljšem možnem stanju.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *